Bułeczki owsiane

Wczoraj wymyślone, robione „na oko” i wyszły, są smaczne! Hurra! ;-)

Proporcje mniej więcej:

3 szklanki mąki owsianej

2,5 szklanki kaszki jaglano – kukurydzianej

1/3 szklanki mąki gryczanej

1 szklanka płatków owsianych

8 g świeżych drożdży

cukier 3 łyżeczki

sól 2 łyżeczki

woda

Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 15 minut. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.

Do miski wsypać mąkę i kaszkę, posolić. Dodać płatki owsiane i rozpuszczone drożdże. Wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2h (aż podwoi objętość).

Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dosypać kaszki. Mokrą ręką szybko formować bułeczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 10 min (lub dłużej, jeśli macie czas).

Piec 20 minut w temperaturze 250°C. Studzić na kratce.