Racuchy bez mleka i jajek (orkiszowe) z sezamem

Składniki:

2 szklanki mąki

ok. 5 dag świeżych drożdży

ok. 1,5 szklanki letniej wody

3 łyżki oleju

2 łyżki cukru

 

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie z cukrem i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać olej i sporą garść sezamu, dodać rozpuszczone drożdże. Wody dodawać „na oko”, aż ciasto będzie miało konsystencję kleistą. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Położyć na papierowym ręczniku do odsączenia.

Podawać z cukrem pudrem lub dżemem :)

Sos warzywno-mięsny

Powstał przypadkiem, wymyślony przez tatę Ani :) Teraz ja dorzuciłam swoje trzy grosze.

Składniki:

rosół: kurczak eco,marchew,pietruszka biała,por,świeży lub suszony lubczyk, opcjonalnie cebula, ziele angielskie,listek,sól

1/3 opakowania mrożonki Hortex (warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem – u nas muszą to być warzywa, które nie mają w składzie zielonego groszku ani ziemniaków czy pomidorów, przyprawy w saszetce nie daję – nie ufam gotowym mieszankom)

koperek

kawałek mięsa drobiowego (może być z rosołu)

Ugotować rosół (Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i listek, po zagotowaniu wody zbieramy szumowiny, potem dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Solimy na końcu , dzięki temu uzyjemy mniej soli :))

Następnie do ugotowanego rosołu wrzucamy mrożonkę i gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy koperkiem i miksujemy. Podajemy z kaszą gryczaną bądź jakąś inną kaszą.

Podane proporcje dotyczą średniego rondelka. Ja nie gotuję specjalnie rosołu, robię ten sos, jak zostanie mi rosół z obiadu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do rosołu zamiast mrożonki świeżych warzyw, co kto lubi i na co ma czas :) Sos jest bardzo naturalny, nie używam żadnych zagęstników typu mąka czy śmietana.

Kruche rogaliki orkiszowe (bez jajek)

Kolejna inspiracja z blogu mama na diecie bezmlecznej
Dokonałam oczywistej zmiany na mąkę orkiszową – znów pełnoziarnistą. Wyszły pyszne :-)

SKŁADNIKI:

4 średnie marchewki (ok.200 gram)

2 szklanki mąki orkiszowej

3 łyżki cukru

margaryna bezmleczna

dżem jagodowy (lub inny, który dziecko toleruje)

WYKONANIE:

Zagnieść ciasto z podanych składników, w razie potrzeby podsypując mąką, żeby nie była bardzo lepiące się.

Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek.

Pokroić ciasto w trójkąty, nałożyć dżem.

Zwijać rogaliki, począwszy od szerszej podstawy trójkątów. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut  temperaturze 180 °C.

Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pulpety z kaszą jaglaną (na parze) – bez jajek i bułki tartej

Składniki:

ugotowana w rosole pierś z kurczaka eco

ugotowana kasza jaglana (ok. 1,5 szklanki)

pół cebuli podsmażonej na oliwie

koperek

kaszka orkiszowa (można zastąpić kaszą manną)

Połączyć składniki, zagęścić masę kaszką orkiszową. Formować pulpety i układać na tacce parowaru. Parować przez 15 min. Podawać z warzywami – u nas była to parowana przez 40min kukurydza – sezon się zaczął :)

Ciasto drożdżowe orkiszowe bez jajek, mleka i masła

 

Wyszperałam w internecie świetny przepis na ciasto drożdżowe. Niestety moja Ania nie może jeść zwykłej mąki pszennej, dlatego zastąpiłam ją mąką orkiszową. A że w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością nie słyszeli o białej mące orkiszowej, z konieczności użyłam pełnoziarnistej. Poza tym ciasto odstawiłam do wyrośnięcia od razu, nie chowałam do lodówki. Efekt przerósł moje oczekiwania :):):)

PRZEPIS NA CIASTO

  • 3 szklanki mąki pszennej (tutaj: orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • ok.20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki oleju

NADZIENIE

margaryna bezmleczna, cukier, cynamon, suszone śliwki, rodzynki

WYKONANIE

Wymieszać mąkę, sól i cukier. W wodzie rozpuścić drożdże, dodać do mąki. Dodać olej. Wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki (podsypać mąką). Postawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – pozostawić na około 1h. Następnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować.

Przygotować roztopioną margarynę ,

pokrojone śliwki i rodzynki , cukier wymieszać z cynamonem.

 

Posmarować ciasto margaryną 

i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem

Posypać ciasto śliwkami i rodzynkami

Zwinąć ciasto w roladę

Następnie ostrym nożem delikatnie przeciąć ciasto wzdłuż, ale nie do końca

Zapleść ciasto w wieniec i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Piec w 180 °C przez 30 min na papierze do pieczenia, najlepiej w formie do pieczenia bab, aż do zrumienienia ciasta. Posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.

Smacznego!