Racuchy bez mleka i jajek (orkiszowe) z sezamem

Składniki:

2 szklanki mąki

ok. 5 dag świeżych drożdży

ok. 1,5 szklanki letniej wody

3 łyżki oleju

2 łyżki cukru

 

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie z cukrem i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać olej i sporą garść sezamu, dodać rozpuszczone drożdże. Wody dodawać „na oko”, aż ciasto będzie miało konsystencję kleistą. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Położyć na papierowym ręczniku do odsączenia.

Podawać z cukrem pudrem lub dżemem 🙂

Sos warzywno-mięsny

Powstał przypadkiem, wymyślony przez tatę Ani 🙂 Teraz ja dorzuciłam swoje trzy grosze.

Składniki:

rosół: kurczak eco,marchew,pietruszka biała,por,świeży lub suszony lubczyk, opcjonalnie cebula, ziele angielskie,listek,sól

1/3 opakowania mrożonki Hortex (warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem – u nas muszą to być warzywa, które nie mają w składzie zielonego groszku ani ziemniaków czy pomidorów, przyprawy w saszetce nie daję – nie ufam gotowym mieszankom)

koperek

kawałek mięsa drobiowego (może być z rosołu)

Ugotować rosół (Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i listek, po zagotowaniu wody zbieramy szumowiny, potem dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Solimy na końcu , dzięki temu uzyjemy mniej soli :))

Następnie do ugotowanego rosołu wrzucamy mrożonkę i gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy koperkiem i miksujemy. Podajemy z kaszą gryczaną bądź jakąś inną kaszą.

Podane proporcje dotyczą średniego rondelka. Ja nie gotuję specjalnie rosołu, robię ten sos, jak zostanie mi rosół z obiadu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do rosołu zamiast mrożonki świeżych warzyw, co kto lubi i na co ma czas 🙂 Sos jest bardzo naturalny, nie używam żadnych zagęstników typu mąka czy śmietana.

Kruche rogaliki orkiszowe (bez jajek)

Kolejna inspiracja z blogu mama na diecie bezmlecznej
Dokonałam oczywistej zmiany na mąkę orkiszową – znów pełnoziarnistą. Wyszły pyszne 🙂

SKŁADNIKI:

4 średnie marchewki (ok.200 gram)

2 szklanki mąki orkiszowej

3 łyżki cukru

margaryna bezmleczna

dżem jagodowy (lub inny, który dziecko toleruje)

WYKONANIE:

Zagnieść ciasto z podanych składników, w razie potrzeby podsypując mąką, żeby nie była bardzo lepiące się.

Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek.

Pokroić ciasto w trójkąty, nałożyć dżem.

Zwijać rogaliki, począwszy od szerszej podstawy trójkątów. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut  temperaturze 180 °C.

Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pulpety z kaszą jaglaną (na parze) – bez jajek i bułki tartej

Składniki:

ugotowana w rosole pierś z kurczaka eco

ugotowana kasza jaglana (ok. 1,5 szklanki)

pół cebuli podsmażonej na oliwie

koperek

kaszka orkiszowa (można zastąpić kaszą manną)

Połączyć składniki, zagęścić masę kaszką orkiszową. Formować pulpety i układać na tacce parowaru. Parować przez 15 min. Podawać z warzywami – u nas była to parowana przez 40min kukurydza – sezon się zaczął 🙂

Surówka z białej rzepy – bez śmietany lub jogurtu

Składniki

biała rzepa

świeża czerwona papryka

koperek

sól

oliwa

ocet balsamiczny (można pominąć)

Rzepę zetrzeć na drobnych oczkach. Paprykę drobno pokroić, dodać do rzepy. Posolić, dodać koperek. Skropić octem balsamicznym do smaku i polać oliwą z oliwek.

Ciasto drożdżowe orkiszowe bez jajek, mleka i masła

 

Wyszperałam w internecie świetny przepis na ciasto drożdżowe. Niestety moja Ania nie może jeść zwykłej mąki pszennej, dlatego zastąpiłam ją mąką orkiszową. A że w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością nie słyszeli o białej mące orkiszowej, z konieczności użyłam pełnoziarnistej. Poza tym ciasto odstawiłam do wyrośnięcia od razu, nie chowałam do lodówki. Efekt przerósł moje oczekiwania :):):)

PRZEPIS NA CIASTO

  • 3 szklanki mąki pszennej (tutaj: orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • ok.20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki oleju

NADZIENIE

margaryna bezmleczna, cukier, cynamon, suszone śliwki, rodzynki

WYKONANIE

Wymieszać mąkę, sól i cukier. W wodzie rozpuścić drożdże, dodać do mąki. Dodać olej. Wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki (podsypać mąką). Postawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – pozostawić na około 1h. Następnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować.

Przygotować roztopioną margarynę ,

pokrojone śliwki i rodzynki , cukier wymieszać z cynamonem.

 

Posmarować ciasto margaryną 

i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem

Posypać ciasto śliwkami i rodzynkami

Zwinąć ciasto w roladę

Następnie ostrym nożem delikatnie przeciąć ciasto wzdłuż, ale nie do końca

Zapleść ciasto w wieniec i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Piec w 180 °C przez 30 min na papierze do pieczenia, najlepiej w formie do pieczenia bab, aż do zrumienienia ciasta. Posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.

Smacznego!