Pierogi z kaszą gryczaną (bez jajek, bez twarogu)

Ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej

łyżeczka soli

3 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka gorącej wody

Farsz:

torebka kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)

1 cebula

1 łyżka majeranku

sól

Wykonanie:

Zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować i wykrawać szklanką (bądź narzędziem do pierogów) kółeczka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać do ugotowanej kaszy.

 

 

 

 

 

 

Całość doprawić solą i majerankiem, wymieszać.


 

 

 

 

 

Nakładać farsz na ciasto, lepić pierogi.

W garnku ugotować wodę z solą i odrobiną oliwy. Pierogi kłaść na wrzątek i po wypłynięciu gotować około 4-5 min. Wykładać na talerz polany oliwą. Poszczególne warstwy pierogów tez warto skropić oliwą, wtedy się nie sklejają.

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)

Ciasto orkiszowe bananowo-kokosowe (bez jajek i mleka)

Składniki:

SYPKIE:

2 i 1/4 mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1,5 szklanki cukru

1,5 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia (uwaga, proszek może zawierać mąkę pszenną!)

szczypta soli

2-3 łyżki wiórków kokosowych (wg uznania)

PŁYNNE:

3 banany

3/4 szklanki oleju

ok. 150ml wody

Wykonanie:

Wymieszać składniki sypkie. Używam proszku do pieczenia, który ma w składzie skrobię kukurydzianą. Banany zmiksować z olejem.

 

 

 

 

 

 

Wlać składniki płynne do suchych, dodać około 150 ml wody. Zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.

 

 

 

 

 

 

Piec około 40 min. w temperaturze 200°C. Posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)

ps. na mój smak można dać nieco mniej cukru

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną (bezmięsna)

Składniki:

kalafior

marchew

pietruszka

por

oliwa z oliwek

sól

koperek

kasza jaglana

proso dmuchane bio

Wykonanie:

Obrać i umyć warzywa, pokroić. Zalać zimną wodą, dodać oliwę z oliwek (około 2 łyżek) i gotować do miękkości. Na końcu posolić.

Kaszę jaglaną wypłukać na sitku, wrzucić do garnka, posolić. Zalać wrzącą wodą w proporcji 2,5 szklanki wody:1 szklanka kaszy. Można dodać oliwę z oliwek (nie zawsze daję). Gotować przez 20 minut, najlepiej pod przykryciem.

Połączyć ugotowane warzywa, kaszę jaglana i koperek. Zmiksować na gładką masę, w razie potrzeby doprawić solą. Podawać z dmuchanym prosem bądź z grzankami. Proponuję zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego, jeśli lubicie zupy tylko zabielane.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Dziecko nie miało ochoty na zupę w formie zupy, dlatego dostało kaszę z sosem ;-)