Wytrawne bułeczki orkiszowo-gryczane (bez jajek i nabiału)

Składniki:

szklanka wody

ok. 4 dag drożdży

ok. 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej

5 łyżek mąki gryczanej

100 ml płynnego masmixu

2 łyżeczki cukru

szczypta soli

1/3 czerwonej papryki

1 nieduża cebula

kilka zielonych oliwek

łyżka suszonej bazylii

sól

sezam do posypania bułeczek

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z letnią wodą i cukrem. Dodać kilka łyżek mąki orkiszowej. Odstawić na około 10 minut.

 

 

 

 

 

 

Dodać mąkę orkiszową i gryczaną oraz masmix (bądź inny bez nabiałowy tłuszcz), wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut – aż ciasto podwoi swoją objętość.

 

 

 

 

 

 

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną czerwoną paprykę i cebulę. Zeszklić całość i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać kilka pokrojonych drobno zielonych oliwek i suszoną bazylię. Całość odrobinę posolić.

 

 

 

 

 

 

Po wyrośnięciu ciasta połączyć zawartość patelni z ciastem i porządnie wyrobić. Formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem.

Odstawić bułeczki do wyrośnięcia, w tym czasie nastawić piekarnik na 200°C.

 

 

 

 

 

 

Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego!

Muffinki orkiszowe bez jajek i bez mleka

Wykorzystałam przepis na ciasto bananowe, rozlałam ciasto do foremek – z tej ilości wyszło 14 muffinek. Piekłam wszystko w 200°C przez około 20 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy ciastka są upieczone). Do niektórych babeczek powkładałam kawałki świeżych śliwek.

Oto pyszna jesienna babeczka:

Beznabiałowe bułeczki orkiszowe z kruszonką

Przepis mojej koleżanki Ani, umieszczam za jej zgodą.

Ciasto:

szklanka wody

ok. 4 dag drożdży

ok. 0,5 kg mąki orkiszowej białej (można zastąpić pełnoziarnistą)

tłuszcz, czyli 100 g stopionej margaryny bezmlecznej, lub olej roślinny w odpowiadającej jej objętości

4 łyżki + 2 łyżeczki cukru

szczypta soli

0,5 szklanki namoczonych wcześniej w gorącej wodzie rodzynek, odsączonych

Kruszonka:

5 czubatych łyżek mąki orkiszowej

5 czubatych łyżek cukru pudru

tłuszcz (stopiona margaryna bezmleczna, lub olej)

 

 Wykonanie:

Do letniej wody dodać drożdże, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i wymieszać. Dodać mąki tyle, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Pozostawić w ciepłym miejscu aż pojawią się banieczki w cieście (ok. 10 minut).

Dodać 4 łyżki cukru, rodzynki i tłuszcz. Wyrabiać ręką dodając wciąż mąkę, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (wychodzi w sumie około 0,5 kg mąki).

Pozostawić na około 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem uformowane 6-8 bułeczek.

Włączyć piekarnik, a w czasie gdy się rozgrzewa przygotować kruszonkę. Do mąki z cukrem pudrem dodawać wyrabiając na masę tyle tłuszczu aż składniki się połączą i dadzą kruszącą się masę. Gotową kruszonką posypać bułeczki. Można docisnąć ją dłonią, żeby lepiej przywarła do ciasta.

Gdy piekarnik nagrzeje się do 180-200 stopni wkładamy ciasto na około 30 -40 minut. W czasie pieczenia utrzymujemy temperaturę w tym zakresie. Bułeczki są gotowe gdy się zrumienią i czuć będzie zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Można sie upewnić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone.

 

Zdjęcie mojej bułeczki, zrobionej z mąki pełnoziarnistej, ze świeżą śliwką ukrytą pod kruszonką: