Pasztet z fasoli (bez jajek i bułki tartej) z amarantusem

Składniki:

około 500g fasoli białej i czerwonej

1 cebula

kubek płatków owsianych górskich

kawałek papryki czerwonej świeżej

kaszka orkiszowa i owsiana do zagęszczenia

makaron z amarantusa do zagęszczenia

1 łyżeczka agaru

sól, majeranek, koperek

trochę wody

oliwa

Wykonanie:

Namoczyć białą fasolę na noc, rano wypłukać i ugotować do miękkości z niewielką ilością soli. Odsączyć, pozostawić do ostygnięcia. Dodać kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki (opcjonalnie). Sparzyć płatki owsiane i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie, dodać na patelnię czerwonej papryki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać odrobinę wody i zmiksować blenderem na gładką masę. Posolić do smaku, dodać majeranek i koperek. Następnie zagęścić kaszką orkiszową, owsianą (opcjonalnie) i dodać łyżeczkę agaru. Potem dodać niewielką salaterkę ugotowanego makaronu z amarantusa. Całość ponownie zmiksować.

Przełożyć masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu oliwą z oliwek. Zapiekać 25 minut w 180°C. Można jeść na ciepło i na zimno do kanapek. Smacznego!

Pulpety drobiowo-brokułowe z płatkami owsianymi, na parze (bez bułki tartej i jajek)

Składniki:

2 nogi kurczaka eko z rosołu

kubek płatków owsianych górskich

pół brokuła

kaszka orkiszowa

sół i koperek do smaku

Wykonanie:

Oddzielić mięso kurczaka.Sparzyć brokuła i pozostawić w gorącej wodzie kilka minut. Sparzyć płatki owsiane.

 

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i posiekać na drobną masę. Posolić i doprawić koperkiem, zagęścić kaszką orkiszową. Formować pulpeciki i położyć na tacce parowaru. Parować około 15 – 20 minut.

 

 

 

 

 

 

Podawać np. z kaszą gryczaną i warzywami.

Ciasteczka orkiszowo – owsiane (bez nabiału i jajek)

Składniki:

2,5 szklanki mąki orkiszowej razowej

0,5 szklanki cukru

2 czubate łyżki mąki owsianej

150 ml płatków owsianych górskich

szczypta gumy guar

1/2 margaryny bezmlecznej

dżem jagodowy

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać gorąca wodą i poczekać, aż ostygną. W razie potrzeby odcedzić. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić na gładką masę. Uformować z ciasta wałek i owinąć folią spożywczą. Włożyć na około 30 minut do zamrażarki. Rozgrzać piekarnik do 180° C. Pokroić ciasto na cienkie plasterki, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko położyć odrobinę dżemu.

 

 

 

 

 

 

Piec około 30 minut z termoobiegiem, aż ciasteczka będą rumiane i kruche.