Biszkopt bez jajek i nabiału

Inspirowałam się przepisem ze strony http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3397

Oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje ;)

Składniki:

225 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

175 g szklanki cukru

cukier z prawdziwą wanilią

6 łyżek oleju

250 ml wody

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można do foremki wysmarowanej tłuszczem bez mlecznym, ale ja nie lubię ciasta, które pachnie blachą). Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Ja piekłam jeden placek, ale ta ilość wystarcza na dwa cieńsze placki, które można przełożyć np. dżemem, który dziecko może jeść. Na końcu można posypać cukrem pudrem, bądź zrobić lukier, wg uznania.

Smacznego!

ps. niestety nie dysponuję zdjęciem samego tortu, piekłam go na urodziny Męża, więc zdjęcia są zbyt prywatne na publikację ;-)