Kruche ciasteczka kukurydziano-pszenno-owsiane

Wariacja na temat – korzystałam z przepisu na ciasteczka orkiszowe :-)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka sparzonych płatków owsianych
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • margaryna bezmleczna

Wykonanie:

Zalać wrzątkiem płatki owsiane. Do miski wsypać obie mąki i cukier. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę. Dodać przestudzone płatki (ja dodałam jeszcze ciepłe).

Wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Zrobić z ciasta wałeczki i owinąć je folią spożywczą. Przełożyć ciasto do zamrażarki na minimum 30 minut.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Pokroić wałeczki ciasta w talarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut z termoobiegiem, aż będą rumiane.

Smacznego!