Ciasto marchewkowe dla alergika

Inspirowałam się przepisem ze strony ugotuj.to

Po moich lekkich modyfikacjach przepis wygląda tak:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (może być orkiszowa)
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 szklanka startej marchewki (na drobnych oczkach)
  • 3/4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu

Wykonanie:

Wymieszać suche składniki, dodać startą marchew, dodać mokre składniki. Nastawić piekarnik na 180 °C i piec „do suchego patyczka” – u mnie było to nieco ponad godzinę. Posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.

Smacznego!

 

 

Kruche ciasto bez jajek, masła, śmietany

Składniki:

  • 2 i 1/4 mąki pszennej
  • margaryna bezmleczna
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • około 1 szklanki bardzo zimnej wody
  • 2 łyżki smalcu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Margarynę zmrozić przez minimum 30 minut w zamrażarce, następnie zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Dodać mąkę, cukier, sól, smalec (niekoniecznie) i zagniatać, stopniowo dolewając mocno schłodzonej wody. Wyrobić gładkie ciasto. Schować na 2-3 godziny do lodówki. Po wyjęciu podzielić na mniejsze części, podsypać nieco mąką, rozwałkować. Można wykrawać ciasteczka, można robić rogaliki – ciasto jest elastyczne.

Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.

 

ciasteczka