Wielkanocna babka bez jajek

Inspiracja ze strony smakołyki alergika.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250 ml mleka ryżowego (może być woda)
  • 50 ml oleju
  • 4 łyżki octu balsamicznego

Wykonanie:

Zmieszać suche składniki, dodać mokre i zmiksować. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy małej keksowej. Piec w 180°C około godziny (do suchego patyczka). Można posypać cukrem pudrem albo zrobić polewę. Ja zrobiłam polewę z karobu.

Składniki na polewę:

  • 1/4 margaryny bezmlecznej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka karobu
  • cukier waniliowy (można pominąć)

Wykonanie:

Rozpuścić margarynę, dodać wodę, cukier i karob. Rozmieszać na gładką masę.Jak polewa wystygnie, polać ciasto.

Smacznego!

babka wielkanocna

Kuleczki z brązowego ryżu

Składniki:

  • 1 torebka ugotowanego brązowego ryżu
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bułka tarta
  • sezam

Wykonanie:

Wymieszać ugotowany ryż z mięsem, mąką ziemniaczaną i startą na drobnych oczkach marchewką. Doprawić ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Formować kuleczki,obtaczać w bułce tartej i układać w polanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posypać sezamem. Zapiekać w 180°C około godziny. Podawać z ulubionym sosem i sałatkami.

Smacznego!

DSC_0194

Ciasto z karobem bez jajek i mleka

Inspiracja ze strony jadłonomia. Musiałam zrezygnować z orzechów i żurawiny, ale dodałam coś innego i wyszło pysznie!

Składniki:

  • 130 gram mąki pszennej
  • 1/3 szklanki karobu
  • 2 czubate łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 średnie banany
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Wymieszać w misce suche składniki. Banany zmiksować na gładko, połączyć z mlekiem ryżowym i olejem. Następnie dokładnie wymieszać składniki mokre z suchymi. Powstanie gęste ciasto, które należy przełożyć do małej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C około 50 minut, do suchego patyczka.

Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

DSC_0193

 

Quinoa z owocami

Inspiracja ze strony Feed Me Better

Przepis zmodyfikowany dla alergików. Jeśli zamienimy płatki owsiane na amarantus, będzie również bezglutenowo :-)

Składniki:

  • quinoa około 3/4 szklanki
  • szczypta soli
  • banan
  • gruszka
  • kilka łyżek płatków owsianych
  • cukier waniliowy
  • margaryna bezmleczna

Wykonanie:

Przepłukać i sparzyć ziarna quinoi. Ugotować ze szczyptą soli w około 1,5 szklanki wody, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Gruszkę i banana pokroić na plasterki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na to ułożyć warstwę quinoi. Z płatków owsianych, margaryny i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 175°C na złoty kolor.

DSC_0148

Ciasteczka kukurydziane z amarantusem

Składniki:

  • mąka kukurydziana 400g
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy
  • amarantus ekspandowany
  • margaryna bezmleczna

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować w wałeczki, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć, pokroić na plasterki (nie mogą być zbyt cienkie, bo się rozpadną), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C około 15-20 minut, do zrumienienia.

DSC_0125DSC_0126DSC_0130

Kruche paszteciki z mięsem

Modyfikacja przepisu na kruche ciasto.

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/4 mąki pszennej
  • margaryna bezmleczna
  • szczypta soli
  • około 1 szklanki bardzo zimnej wody
  • 2 łyżki smalcu (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta:

Margarynę zmrozić przez minimum 30 minut w zamrażarce, następnie zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Dodać mąkę, sól, smalec (niekoniecznie) i zagniatać, stopniowo dolewając mocno schłodzonej wody. Wyrobić gładkie ciasto. Schować na 2-3 godziny do lodówki.

 

Składniki na farsz:

Farsz może być dowolny. Tutaj – wersja z mięsem wieprzowym.

łopatka wieprzowa 2kg

1,5 dużej cebuli

marchew 2 szt

Wykonanie:

Mięso ugotować z marchewką do miękkości. Ostudzone zmielić razem z marchewką i cebulą. Jeśli farsz wyjdzie za suchy, dodać oliwy z oliwek.

Paszteciki wykonanie:

Ciasto wyjęte z lodówki podsypać mąką i rozwałkować na placek grubości 3-4mm. Kilka cm od brzegu ułożyć mięso i zawinąć w rulonik ciasto. Odciąć nożem od pozostałego ciasta i następnie pokroić na około 5cm kawałki. Czynność powtarzać aż do skończenia się składników :-) Piec w 180°C z termoobiegiem aż do zrumienienia.

Paszteciki można z powodzeniem mrozić.

 

DSC_0086

Karkówka zapiekana z ziemniakami i porem

Składniki:

  • kilka kotletów z karkówki (w zależność od liczby osób np, ale taką ilość, żeby przykryła ziemniaki)
  • ziemniaki
  • por około 1/3 szt
  • zioła (dowolne, ulubione, takie kto może): tymianek, majeranek, kminek
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Dno naczynia żaroodpornego polać oliwą z oliwek. Ułożyć ziemniaki pokrojone w grube plasterki, oprószone solą i kminkiem. Następnie na warstwę ziemniaków ułożyć rozbite kotlety z karkówki. Posypać mięso ziołami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzch ułożyć pora pokrojonego w dość grube kawałki. Zapiekać pod przykryciem w 180°C około godziny.

 

DSC_0067