Placek drożdżowy ze śliwkami (z maszyny)

Składniki:

  • szklanka mleka ryżowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • ok. 32 g drożdży świeżych (lub 16g suszonych)
  • opakowanie śliwek mrożonych

Składniki na kruszonkę:

  • ok. 150g mąki pszennej
  • ok.100g cukru
  • ok.1/3 kostki margaryny bezmlecznej
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Umieścić w maszynie składniki mokre, następnie suche i na samym końcu rozkruszyć drożdże. Nastawić program „Teig” (1,5 h). Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki skórką do dołu. Można posypać zagniecioną wcześniej kruszonką. Poczekać około 30 minut, aż ciasto wyrośnie. Piec w 180°C około 45 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

DSC_0394

Szyszki ryżowe dla alergika

Kto z nas nie pamięta tego smaku z dzieciństwa? Wczoraj mnie natchnęło i zrobiłam – w wersji dla alergików rzecz jasna.

Składniki:

  • 50 g ryżu preparowanego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka ryżowego
  • 2/3 szklanki mleka ryżowego w proszku
  • 1 czubata łyżka karobu
  • około 8 dag margaryny bezmlecznej (ja pomieszałam pół na pół z masłem klarowanym)

Wykonanie:

Rozpuścić margarynę, dodać cukier, mleko ryżowe i karob – zagotować i zestawić z ognia. Dodać mleko ryżowe w proszku i bardzo dokładnie rozmieszać. Następnie dosypać ryż preparowany. Formować szyszki i układać np. na silikonowej powierzchni, albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schować do lodówki na noc.

Smacznego!

DSC_0362