Bezglutenowy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i amarantusem

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt

wątróbka z kurczaka 0,5 kg

marchew 3 szt

pietruszki 2 szt

seler kawałek wielkości pięści

czosnek 2 ząbki (lub wedle uznania)

ugotowana kasza jaglana 1/2 kubka

amarantus ekspandowany 1 kubek

jajka 3 szt (można pominąć)

przyprawy: sól 1,5 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki, kminek 1 łyżeczka, lubczyk 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 szt, liść laurowy 2 szt

Przygotowanie:

Mięso i wątróbki oczyścić i opłukać, przełożyć do garnka. Dodać obrane i umyte warzywa, zalać zimną wodą tak, żeby przykryła zawartość garnka. Po zagotowaniu wody dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę lubczyku. Gotować pod przykryciem do miękkości.

Po ugotowaniu zmielić mięso, warzywa i ugotowaną kaszę jaglaną w maszynce do mięsa na drobno. Mięso drobiowe najlepiej mielić razem ze skórami, wtedy pasztet nie będzie za suchy. Wymieszać porządnie zmielone składniki na jednolitą masę, dodać amarantus i jajka (niekoniecznie) oraz przyprawić ulubionymi przyprawami. Jeśli masa jest za sucha, można dodać wywaru pozostałego z gotowania mięsa lub kilka łyżek oliwy lub oleju.

Piec z termoobiegiem około 45 minut. Pasztet należy przykryć do pieczenia folią aluminiową, żeby nie wysechł. Przed końcem pieczenia można zdjąć folię, jeśli chcemy, żeby pasztet był zarumieniony. Po ostygnięciu można pasztet z powodzeniem zamrozić.

CAM00411

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

Sernik bezglutenowy bez jajek

Składniki na ciasto:

mąka jaglana 1 szklanka

mąka z amarantusa 1/2 szklanki

margaryna bezmleczna 100 g

jogurt naturalny 3 czubate łyżki

cukier waniliowy 1 opakowanie

Składniki na masę serową:

twaróg 420 g

masło 80 g

cukier trzcinowy 1/2 szklanki

cukier waniliowy 1/2 opakowania

jogurt naturalny 1/4 szklanki

mąka ziemniaczana 10 g

kasza jaglana ugotowana 3 łyżki

proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki

 Wykonanie:

Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki. Zmiksować na gładko wszystkie podane składniki na masę serową. Wyłożyć blaszkę ( u mnie o wymiarach około 25×25 cm) papierem do pieczenia i cieniutką warstwą ciasta. Na to wylać masę serową. Na cieście można ułożyć paski z pozostałej ilości ciasta. Piec w 180°C przez godzinę i pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Uwaga, sernik będzie niski!

CAM00376

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

Chrupiące ciasteczka bezglutenowe

Składniki:

mąka z amarantusa 100 g

mąka ryżowa 100 g

mąka jaglana 100 g

skrobia kukurydziana 50 g

sinlac 5 czubatych łyżek

cukier trzcinowy 5 łyżek

cukier waniliowy 5 łyżeczek

jajko 1 szt

masło 190 g

jogurt naturalny 4 łyżki

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować je w dwa rulony i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

Po wyjęciu pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C z termoobiegiem około 20 minut.

CAM00293

 

 

 

 

 

 

Smacznego!