Bezglutenowe muffiny jaglano-ryżowe z truskawkami

Składniki:

1 szklanka mąki jaglanej

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

5 czubatych łyżek mąki ryżowej

5 łyżeczek mleka ryżowego w proszku

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią bezglutenowego (20 g)

5 łyżeczek stewii lub ksylitolu lub miodu

1/2 szklanki oleju ryżowego

3/4 szklanki wody

2 duże jajka

kilka truskawek

 

Wykonanie:

W jednej misce zmiksować wszystkie mokre składniki. W drugiej umieścić suche składniki i następnie dodać zmiksowane mokre, dokładnie wymieszać mikserem. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać część ciasta, na to kilka części truskawek i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec około 35 minut w 180 °C, do suchego patyczka.

muffinka

 

 

 

 

Smacznego!