Bułeczki z kleikiem ryżowym – bezglutenowe

Przepis na podstawie książki

„120 przepisów bezglutenowych” autorstwa Beaty Połatyńskiej.

Zmodyfikowałam go wg swoich potrzeb.

Do wypieku użyłam znakomitej domowej mieszanki Better Batter

Składniki:

  • 220 g mieszanki bezglutenowej
  • 80 g kleiku ryżowego
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie suchych drożdży Dr Oetker
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa do posmarowania bułeczek

Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w letnim mleku. Do miski wsypać mąkę, kleik i sól, następnie oliwę i drożdże rozpuszczone w mleku. Wymieszać dokładnie mikserem i odstawić na około 20 minut. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wykładać uformowane ciasto.

Najlepiej robić to łyżką i dłonią umoczoną w zimnej wodzie. Ułożone bułeczki posmarować oliwą z oliwek.

Piec w temperaturze 180 °C przez około 50 minut.

20140725_063850 20140725_132025

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!