Bezglutenowy placek kokosowy z owocami

Bezpośrednią inspiracją do tego przepisu był przepis na babę kokosową z książki „120 przepisów bezglutenowych” autorstwa Beaty Połatyńskiej.

Składniki:

1 szklanka mąki (u mnie mieszanka Better Batter)

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 szklanki oleju

3 jajka

1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

dowolne owoce – ja użyłam jabłka i malin

Wykonanie:

Utrzeć jajka z cukrem na puszysta masę. Ciągle ucierając dodać olej, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia.

Wyłożyć formę papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy.

Ułożyć owoce na cieście. Piec w temperaturze 180 °C przez około 40 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.20140802_144907[1]

 

 

 

 

 

Smacznego!

Zapiekane pulpety rybne

Bezpośrednią inspiracją do przepisu był  ten przepis  znaleziony w internecie.

Wszystkie przyprawy, których używam, są bezglutenowe.

Składniki na pulpety:

1 duży filet ulubionej ryby (u mnie filet z dorsza, bez skóry, o wadze około 320 g)

1/2 cebuli

1 duża marchewka

1 ząbek czosnku

1 łyżka majonezu bezglutenowego Roleski

1 łyżeczka soli

szczypta świeżo mielonego pieprzu

1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

2 łyżki oleju

1 szklanka ugotowanego białego ryżu

 

Składniki na sos:

1/2 szklanki wody

2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

1 łyżka majonezu bezglutenowego Roleski

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchewkę zetrzeć na drobniejszych oczkach i dodać na patelnię, poddusić. Fileta rybnego zmielić lub posiekać drobno. Dodać marchewkę z cebulą, ryż, świeżo wyciśnięty ząbek czosnku, majonez i przyprawy.

Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety.

Następnie z podanych składników przygotować sos.

Pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około godzinę, ostatnie 10 minut bez przykrycia.

Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie makaron ryżowy)

20140801_124619[1]

 

 

 

20140801_115040[1]

 

 

 

 

 

 

Smacznego!