Placuszki z jabłkami

Przepis nie mój, ale dostosowany do moich potrzeb.

Oryginał znajdziecie tutaj

Składniki:

1/3 szklanki mąki z białego ryżu

1/3 szklanki mąki z ryżu kleistego

1/3 szklanki mąki z tapioki

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

4 łyżeczki cukru trzcinowego

2 jajka

2 średnie jabłka

1 łyżka oliwy z oliwek

szczypta kurkumy

cukier puder do posypania

olej kokosowy do smażenia

woda do rozrzedzenia masy (około 50 ml)

 

Wykonanie:

Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać dokładnie z masą.

Na patelni rozpuścić około 1 łyżki oleju kokosowego.

Smażyć placuszki na rumiano z obu stron.

Po usmażeniu położyć na chwilę na papierowym ręczniki, aby  pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem lub ze świeżymi owocami.

20140929_123120

 

 

 

 

Smacznego!

Muffiny śniadaniowe na wytrawnie – bezglutenowe

Przepis Karola Okrasy ze strony TVP zmieniłam do swoich potrzeb. Uwaga, nie dla osób na diecie bezmlecznej!

Wszystkie przyprawy, których używam, są bezglutenowe.

Składniki:

210 g mąki (u mnie Better Batter)

70 g mąki gryczanej

160 g sera żółtego (zmieszałam dwa gatunki – Bursztyn i edamski)

150 g kiełbasy śląskiej bezglutenowej (może być szynka)

50 ml wody

suszone pomidory w zalewie (ok.15 szt)

3 jajka

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 czubate łyżeczki cukru trzcinowego

szczypta soli

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

100 ml oliwy

 

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Ja użyłam do    tego zwykłego blendera. Dodać 100 ml oliwy i dalej ubijać.

Ser zetrzeć na grubych oczkach, kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Przygotować mąkę i proszek do pieczenia. Do miski z mąką wrzucić ser i kiełbasę i dokładnie je obtoczyć. Następnie dodać pokrojone drobno suszone pomidory, czosnek i zioła. Dodać odrobinę wody,    żeby rozrzedzić masę.

Napełnić formę do muffinek, wyłożoną papilotkami.

Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut, z termoobiegiem.

20140928_074311

 

 

 

 

Smacznego!