Bezglutenowa szarlotka

Składniki:

Farsz:

jabłka 2-3 duże

rozmaryn 1 gałązka

miód lub cukier 2 łyżki

cynamon 1 łyżeczka

sok z cytryny 1 łyżka

Ciasto:

masło 1/2 szt

mąka bezglutenowa 1 szklanka (u mnie Better Batter)

cukier 1 szklanka

jajko 1 szt

Kruszonka:

mąka bezglutenowa 6 łyżek

masło 4 łyżki

cukier 3 łyżki

Wykonanie:

Pokroić jabłka na kawałki i poddusić na maśle, z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu i cynamonu oraz miodu (lub cukru). Pozostawić na patelni około 15 minut.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć w foremce i nakłuć widelcem. Ciasto powinno być dość klejące.

Na cieście ułożyć wystudzoną masę jabłkową, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 °C około godziny.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

20150127_133621

 

 

 

 

Smacznego!

 

Bezglutenowe oponki z kaszą jaglaną (z maszynki)

Składniki:

ugotowana kasza jaglana 500 g

mąka bezglutenowa 250 g (u mnie Better batter  lub Cup4Cup lub 60 g skrobi kukurydzianej, 140 g mąki kukurydzianej, 80 g mąki ziemniaczanej)

twaróg 275 g (najlepiej tłusty)

kwaśna śmietana 125 ml

2 jajka

cukier 1/4 szklanki

soda 1 spora łyżeczka

Wykonanie:

Zmiksować na gładko podane składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać trochę mąki. Ciasto musi być dość gęste.

Rozgrzać maszynkę do donutów. Przed pieczeniem pierwszej partii warto ją posmarować olejem. Nałożyć ciasto i piec około 7 minut. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.

20150110_152014

 

 

 

 

 

Smacznego!