Rogaliki krucho-drożdżowe

Przepis powstał w wyniku inspiracji przepisem z książki „Słodkie sekrety” Weroniki Madejskiej.

Składniki:

260 g mąki owsianej

100 g mąki jaglanej

240 g mąki ziemniaczanej

120 g cukru trzcinowego

10 g suszonych drożdży

5 łyżek mielonego siemienia lnianego

1 szklanka wrzątku

180 g pure z dyni

1 płaska łyżeczka sody

2 łyżki oleju kokosowego

Kilka łyżek mleka roślinnego zmieszanego z oliwą

Dowolny dżem – u mnie jagodowy

Wykonanie:

Mąki, sodę, drożdże i cukier połączyć ze sobą. Siemię lniane zalać wrzątkiem, dodać olej kokosowy i przestudzić. Do mieszanki mąk dodać pure z dyni i przestudzone siemię z olejem kokosowym. Wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem na około godzinę.

Następnie oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, podzielić ciasto na części i wałkować na cienki, okrągły placek. Podzielić placek ostrym nożem na trójkąty i nakładać po odrobinie dżemu. Zwijać rogaliki i układać na blasze. Nawilżyć mlekiem roślinnym rozmieszanym z oliwą.

Piec w 200 °C w opcji z termo obiegiem około 25 minut. Przed podaniem można polać lukrem z cukru trzcinowego. W tym celu należy zmielić w młynku cukier trzcinowy i utrzeć go z gorącą wodą do połączenia. Następnie polać lukrem rogaliki.

Smacznego :-)

rogaliki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>