Bezglutenowy zakwas jaglany

Do wykonania bezglutenowego chleba potrzebny jest zakwas bezglutenowy. Swój zakwas zrobiłam na bazie bezglutenowego żurku jaglanego (skład: mąka jaglana, woda). Do dużego słoika wlałam żurek, dosypałam trochę mąki jaglanej i dolałam wody mineralnej gazowanej. Czynność tę powtarzałam przez 5 dni, rano i wieczorem, za każdym razem delikatnie mieszając całość. Słoik stał w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu, przykryty papierowym ręcznikiem. W efekcie otrzymałam wspaniały zakwas jaglany o dużej aktywności. Polecam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>