Ciasteczka orkiszowo – owsiane (bez nabiału i jajek)

Składniki:

2,5 szklanki mąki orkiszowej razowej

0,5 szklanki cukru

2 czubate łyżki mąki owsianej

150 ml płatków owsianych górskich

szczypta gumy guar

1/2 margaryny bezmlecznej

dżem jagodowy

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać gorąca wodą i poczekać, aż ostygną. W razie potrzeby odcedzić. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić na gładką masę. Uformować z ciasta wałek i owinąć folią spożywczą. Włożyć na około 30 minut do zamrażarki. Rozgrzać piekarnik do 180° C. Pokroić ciasto na cienkie plasterki, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko położyć odrobinę dżemu.

 

 

 

 

 

 

Piec około 30 minut z termoobiegiem, aż ciasteczka będą rumiane i kruche.

 

 

2 thoughts on “Ciasteczka orkiszowo – owsiane (bez nabiału i jajek)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>