Ciasto z karobem bez jajek i mleka

Inspiracja ze strony jadłonomia. Musiałam zrezygnować z orzechów i żurawiny, ale dodałam coś innego i wyszło pysznie!

Składniki:

  • 130 gram mąki pszennej
  • 1/3 szklanki karobu
  • 2 czubate łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 średnie banany
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Wymieszać w misce suche składniki. Banany zmiksować na gładko, połączyć z mlekiem ryżowym i olejem. Następnie dokładnie wymieszać składniki mokre z suchymi. Powstanie gęste ciasto, które należy przełożyć do małej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C około 50 minut, do suchego patyczka.

Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

DSC_0193

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>