Bułeczki bezglutenowe na tłusty czwartek

Miały być pączki, ale wolałam je upiec, niż smażyć. Wyszła pyszna alternatywa dla ociekających tłuszczem tradycyjnych pączków.

 

Składniki:

mąka bezglutenowa mix 400 g

cukier trzcinowy 50 g

cukier waniliowy 2 łyżeczki

drożdże suszone dr Oetker 2 opakowania (14 g)

ciepłe mleko 100 ml

170 g masła

1 łyżeczka soli

3 jajka

Wykonanie:

Przygotować rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Pozostawić na około 10 min. W tym czasie wsypać do miski mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn, jajka i miękkie masło. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1h. Następnie rozwałkować wałkiem lub ułożyć rękami placek na grubość około 1,5 cm. Wycinać szklanką kółka. Przygotować ulubiony dżem – u nas króluje jagodowy :-) Formować w ręku placuszki, nakładać po łyżeczce dżemu i lepić kuleczki. Układać w papilotkach do muffinek zlepieniami do dołu. Ustawiać na blaszce piekarnika ( u mnie zmieściło się po 9 szt na jedno pieczenie) i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 °C i piec bez termoobiegu 15 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

CAM00237

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

2 thoughts on “Bułeczki bezglutenowe na tłusty czwartek”

  1. Dzis koniec karnawalu wiec mozna jeszcze zaszalec. Te paczki robilam w Tlusty Czwartek, przepis warto zapamietac bo paczki wyszly smaczne, mimo moich wpadek przy ich tworzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>