Bułeczki bezglutenowe na tłusty czwartek

Miały być pączki, ale wolałam je upiec, niż smażyć. Wyszła pyszna alternatywa dla ociekających tłuszczem tradycyjnych pączków.

 

Składniki:

mąka bezglutenowa mix 400 g

cukier trzcinowy 50 g

cukier waniliowy 2 łyżeczki

drożdże suszone dr Oetker 2 opakowania (14 g)

ciepłe mleko 100 ml

170 g masła

1 łyżeczka soli

3 jajka

Wykonanie:

Przygotować rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Pozostawić na około 10 min. W tym czasie wsypać do miski mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn, jajka i miękkie masło. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1h. Następnie rozwałkować wałkiem lub ułożyć rękami placek na grubość około 1,5 cm. Wycinać szklanką kółka. Przygotować ulubiony dżem – u nas króluje jagodowy 🙂 Formować w ręku placuszki, nakładać po łyżeczce dżemu i lepić kuleczki. Układać w papilotkach do muffinek zlepieniami do dołu. Ustawiać na blaszce piekarnika ( u mnie zmieściło się po 9 szt na jedno pieczenie) i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 °C i piec bez termoobiegu 15 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

CAM00237

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

2 odpowiedzi do “Bułeczki bezglutenowe na tłusty czwartek”

  1. Dzis koniec karnawalu wiec mozna jeszcze zaszalec. Te paczki robilam w Tlusty Czwartek, przepis warto zapamietac bo paczki wyszly smaczne, mimo moich wpadek przy ich tworzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.