Piątkowe kluseczki

Składniki:

łosoś w wodzie z puszki (albo kawałek ugotowanego)

feta plaster około 1cm (albo tofu zmiksowane z solą)

koperek 1 łyżka

ziemniaki „z wczoraj”

mąka ziemniaczana

sól

olej ryżowy lub inny

Wykonanie:

Łososia, fetę i koperek dokładnie wymieszać.

20141114_105801

 

 

 

 

Zagnieść ciasto z ziemniaków i mąki ziemniaczanej (tak jak na kluski śląskie). W tym celu należy podzielić ugotowane i zgniecione       ziemniaki w misce na cztery części. Jedną z części przełożyć na      resztę ziemniaków i uzupełnić powstałe miejsce mąką ziemniaczaną. Zagnieść ciasto. Formować w dłoniach nieduże placuszki i napełniać je łyżeczką farszu. Dokładnie zakleić, formując kuleczki.

W garnku zagotować wodę, dodać odrobinę soli i oleju ryżowego.

Wrzucać pojedynczo kluseczki.

Gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia.

20141114_115343

 

 

 

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>