Bezglutenowe oponki z kaszą jaglaną (z maszynki)

Składniki:

ugotowana kasza jaglana 500 g

mąka bezglutenowa 250 g (u mnie Better batter  lub Cup4Cup lub 60 g skrobi kukurydzianej, 140 g mąki kukurydzianej, 80 g mąki ziemniaczanej)

twaróg 275 g (najlepiej tłusty)

kwaśna śmietana 125 ml

2 jajka

cukier 1/4 szklanki

soda 1 spora łyżeczka

Wykonanie:

Zmiksować na gładko podane składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać trochę mąki. Ciasto musi być dość gęste.

Rozgrzać maszynkę do donutów. Przed pieczeniem pierwszej partii warto ją posmarować olejem. Nałożyć ciasto i piec około 7 minut. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.

20150110_152014

 

 

 

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>