Bezglutenowa szarlotka

Składniki:

Farsz:

jabłka 2-3 duże

rozmaryn 1 gałązka

miód lub cukier 2 łyżki

cynamon 1 łyżeczka

sok z cytryny 1 łyżka

Ciasto:

masło 1/2 szt

mąka bezglutenowa 1 szklanka (u mnie Better Batter)

cukier 1 szklanka

jajko 1 szt

Kruszonka:

mąka bezglutenowa 6 łyżek

masło 4 łyżki

cukier 3 łyżki

Wykonanie:

Pokroić jabłka na kawałki i poddusić na maśle, z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu i cynamonu oraz miodu (lub cukru). Pozostawić na patelni około 15 minut.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć w foremce i nakłuć widelcem. Ciasto powinno być dość klejące.

Na cieście ułożyć wystudzoną masę jabłkową, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 °C około godziny.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

20150127_133621

 

 

 

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>