Idealne bułeczki owsiane bezglutenowe

Składniki:

1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (np.Provena)
2 szklanki mieszanki chlebowej Schaer
½ szklanki maki gryczanej bezglutenowej (np. Szarłat)
2,5 szklanki poppingu bezglutenowego (z amarantusa, Quinoa lub kaszy jaglanej)
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
100 g ziaren bezglutenowych (np. słonecznika i dyni, opcja)
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki drożdży w proszku dr Oetker
3 łyżeczki cukru trzcinowego
175 g pure ziemniaczanego
woda

 

Wykonanie:

  • Zalać gorącą wodą płatki owsiane i odstawić do napęcznienia.
  • Zalać gorącą wodą ziarna i odstawić.
  • Drożdże z cukrem zalać letnią wodą i odstawić na minimum 15 minut, do wyrośnięcia.
  • W misce wymieszać mąki z poppingiem i solą.
  • Dodać ostudzone płatki owsiane, pure ziemniaczane i ziarna oraz wyrośnięte drożdże.
  • Wyrobić dłonią ciasto, dolewając wody tyle, aby konsystencja   była lekko mokra.
  • Odstawić do wyrośnięcia na około 2 h, aż ciasto podwoi swoją   objętość.
  • Mokrymi dłońmi formować bułeczki i układać na blasze           wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstawić bułeczki do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Wierzch bułek posmarować olejem.
  • W piekarniku umieścić żaroodporne naczynie z wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 °C i piec przez 30 minut,         następnie zmniejszyć temperaturę do 200 °C i piec, aż bułki się zarumienią, do suchego patyczka.
  • Studzić na kratce.

 

20150919_063329

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>