Owsianka orzechowo-bananowa (bezglutenowa)

Nie ma nic bardziej rozgrzewającego w ponury zimowy poranek jak owsianka.

Ta jest pysznie orzechowa, zapraszam!

 

Składniki:

  • Płatki owsiane bezglutenowe 40 g
  • Mleko ryżowe 350 ml
  • Orzechy włoskie garść (namoczone w gorącej wodzie)
  • Żurawina suszona garść (namoczona w gorącej wodzie)
  • Jagody mrożone garść
  • Banan 1 szt
  • Masło orzechowe 1 łyżka
  • Syrop klonowy 1 łyżka
  • Przyprawy: świeży imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, Galka muszkatołowa

Wykonanie:

  • Dzień wcześniej (lub kilka godzin wcześniej) zalać gorąca wodą żurawinę i orzechy. Pozwoli to nam się pozbyć z nich siarczynów, a orzechy uczyni łatwiej strawnymi
  • Następnego dnia rano wlać do rondelka mleko, wsypać żurawinę, orzechy i przyprawy. Zagotować.
  • Dodać płatki owsiane i zamieszać
  • Mieszać aż płatki zmiękną, do pożądanej gęstości owsianki
  • Przełożyć do miseczki, dodać banana, jagody, masło orzechowe i na końcu polać syropem klonowym

20160128_054141

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>