Bułeczki owsiane

Wczoraj wymyślone, robione „na oko” i wyszły, są smaczne! Hurra! 😉

Proporcje mniej więcej:

3 szklanki mąki owsianej

2,5 szklanki kaszki jaglano – kukurydzianej

1/3 szklanki mąki gryczanej

1 szklanka płatków owsianych

8 g świeżych drożdży

cukier 3 łyżeczki

sól 2 łyżeczki

woda

Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 15 minut. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.

Do miski wsypać mąkę i kaszkę, posolić. Dodać płatki owsiane i rozpuszczone drożdże. Wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2h (aż podwoi objętość).

Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dosypać kaszki. Mokrą ręką szybko formować bułeczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 10 min (lub dłużej, jeśli macie czas).

Piec 20 minut w temperaturze 250°C. Studzić na kratce.

 

Chleb orkiszowy

Wyhodowałam zakwas czysty orkiszowy – z mąki razowej rzecz jasna. Potrzeba do tego kilku łyżek mąki, wody, czystego słoika, ciepła i czasu 😉 Początkowo codziennie dokarmiany (mąka + woda) rósł sobie wolno, po dwóch miesiącach prawie nabrał szlachetności i obecnie mieszka w lodówce. Jeśli wiem, że następnego dnia będę piec chleb, wyjmuję go, sypię kilka łyżek mąki, dolewam wody i zostawiam aż do dnia następnego. Kolejnego dnia rano robię tak samo, a po południu zabieram się za chleb.

CHLEB ORKISZOWY

3 szklanki mąki orkiszowej (może być pół na pół białej z razową)

2 łyżeczki soli

ok. 6-8 łyżek zakwasu (jeśli młody zakwas to warto dodać łyżeczkę suchych drożdży)

ok. 300 ml wody

Składniki łączymy ze sobą i bardzo dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto dość zwarte. Pozostawiamy na 2h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Następnie przekładamy do formy keksowej (może być na papier do pieczenia, wtedy łatwiej wyjąć), lekko smarujemy po wierzchu oliwą i posypujemy mąką. Pozostawiamy na 1h. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.

Chleb jest pyszny, wytrzymuje dość długo – bo prawie tydzień. Nie kruszy się.

Szkoda, że mała musi mieć odstawiony teraz i orkisz (póki co na 2 tygodnie). Muszę teraz wymyślić recepturę na chleb bezglutenowy, bo te ze sklepu zawierają dla nas zakazane składniki: skrobię pszenną, płatki ziemniaczane bądź mąkę ryżową.

edit: zmodyfikowałam ilość zakwasu, wcale nie potrzeba aż tyle, co napisałam

Pasta z fasoli

Na nasz domowy użytek nazywamy ją „tofu” – bo Ania nie może jeść soi.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej fasoli Jaś
  • kilka kawałków ugotowanego eko kurczaka (niekoniecznie)
  • spora gałązka koperku
  • sól do smaku
  • olej lub oliwa (około 3 łyżek)
  • odrobina wody

Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Smarować pieczywo, które dziecko może jeść 🙂 Smacznego!

Potrawka z kurczaka

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • dynia
  • brokuł
  • olej
  • sól
  • bazylia

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, posypać bazylią i solą, podsmażyć na oleju. Dodać dynię i brokuły, dusić do miękkości, w razie potrzeby podlać wodą. Podawać z kaszą gryczaną (lub inna, którą dziecko może jeść).